Çuvalcı General'e AKP kıyağı




Çuvalcı General’in şirketinin Süveyş’ten geçiş ücretini Türkiye ödeyecek
AKP, Süleymaniye'de Türk askerlerinin başına çuval geçiren ABD birliğinin komutanı General Petraues’un yönetici olduğu şirkete kıyak yaptı. Pentagon'a yakınlığı ile bilinen Amerikan fon şirketi KKR’nin, Türkiye’deki deniz taşımacılığı şirketi olan UN-RO-RO firmasının gemilerinin Süveyş kanalından geçiş ücretinin devlet tarafından ödeneceği bildirildi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Mısır’a giden gemilerin bundan böyle Süveyş Kanalı'ndan geçirileceğini, bunların ücretlerinin de hükümet tarafından karşılanacağını söyledi.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, havalimanı ve termal binası temel atma töreni için gittiği Diyarbakır'da yaptığı konuşmada, “Suudi Arabistan, Ürdün ve diğer Körfez ülkelerine yapılan ihracat için Suriye'deki savaş nedeniyle Mısır'a kaydırılan Ro-Ro gemilerinin bu kez de Mısır'da meydana gelen iç karışıklık nedeniyle sıkıntı yarattığını söyledi. Sıkıntıyı gidermek için bazı önlemler alındığına dikkat çeken Bakan Yıldırım, Suudi Arabistan'a yapılan ihracatın Süveyş Kanalı üzerinden yapılacağını, gemilerin Süveyş Kanalı'ndan geçirileceğini ve gemi başına 150 bin dolar ile 200 bin dolar arasındaki kanal ücretlerinin de teşvik olarak hükümet tarafından ödeneceğini” belirtti.

Türkiye’den Mısır’a sefer yapan firmalardan SİSA SHİPPİNG LİNES firmasının iflasın eşiğine gelmesinden dolayı UN-RORO firması güzergahta tek kalmış durumda. Hükümetin Mısır politikası ve Mısırlı yetkililerin Türkiye’nin tutumuna tepki göstermesi nedeniyle seferlerde sıkıntı yaşanıyor ve Türk ihraç ürünleri zamanında alıcılara teslim edilemiyor.

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz UN-RO-RO firma yetkilileri “ 7 Haziranda başlattığımız Mısır Damietta Limanına seferlerimizi haftada iki defa yapıyorduk. Fakat Mısır’daki olaylardan dolayı seferlerimizde büyük aksamalar oldu, hükümet bu kararı alırsa haftanın her günü sefer yapabiliriz” dedi.

Bu arada, deniz taşımacılığı konusunda faaliyet gösteren çevreler, Hükümetin Süveyş kanalından geçecek gemilerin kanal ücretlerinin ödenmesi kararında “Çuvalcı General” Petraues’un etkili olduğunu bildirdiler.

1994 yılında kurulan ve Dünya’nın en büyük Deniz Taşımacılığı şirketlerinden biri olan UN RO-RO firması 2007 tarihinde, 80 milyar dolarlık parasal boyutu yöneten Kohlberg Kravis Roberts (KKR) tarafından satın alındı. İstanbul Pendik, Ambarlı, Mersin ve İskenderun’da limanları olan firmanın bünyesinde 175-250 şer TIR kapasiteli 12 gemilik filosu bulunmaktadır. General Petraues’ den önce sadece Fransa ve İtalya’ya sefer yapan firma, Petraues’ un KKR’ nin başına geldikten sonra, 7 Hazirandan itibaren Mısır’a seferler başlatmıştı.

Başka firmalar da kurulmalı

Daha önce bölgede faaliyet gösteren ancak iflas eden deniz taşımacılığı yapan firmaların sahipleri verilen devlet desteğinden tek bir firmanın yararlanmasına karşı çıktılar. İzlenen politikalar ve bölgede yaşanan kriz nedeniyle taşımacılık sektörünün zor durumda olduğunu ifade eden eski firma sahipleri, “Eğer bu destekler zamanında yapılsaydı bizler iflas etmezdik. Şimdi tek bir firmaya bu desteğin sağlanması doğru değil. Devlet destek verecekse yeni firmaların kurulmasına da destek vermelidir. UN-RO-RO tekel haline getirilmemelidir. Rekabet sağlanmazsa yeni sıkıntıların çıkması kaçınılmazdır. Bu firmanın başında Türk askerine çuval geçiren bir Amerikalı General’in olması da bizlere acı veren bir durumdur” dediler.

Çuvalcı general kimdir?

Petraeus, Irak'ın 2003 yılı işgali sırasında Musul'da 101'inci hava indirme tümeninin komutanlığını yapmıştı. Görev sırasında Petraeus'a bağlı Albay Mayville komutasında bir grup ABD askeri, Süleymaniye'de görev yapan Türk timine baskın yapmış ve askerleri başlarına çuval geçirerek sorgulanmaları için Bağdat'a götürmüştü.
Komutanlık görevinin ardından Eylül 2011'de CIA'de Başkanlık pozisyonuna gelen aynı zamanda da New York Üniversitesi'nde yarı zamanlı profesör olarak ders veren 60 yaşındaki Petraeus, geçen yıl biyografisinin yazarı Paula Broadwell ile evlilik dışı ilişkisinin ortaya çıkması ve seks kasetlerinin internete düşmesinin ardından CIA’deki başkanlık görevinden istifa etmişti.

ulusalkanal.com.tr 

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.