Yargıdaki çeteye ilk neşter


yargicemaat

HSYK’nın yeni kararnamesiyle 20 savcı tayin edildi. Ergenekon, Balyoz, Odatv soruşturmalarını yürüten kritik görevdeki savcılar İstanbul dışına düz savcı olarak atandı. ‘Yolsuzluk ve rüşvet’ soruşturması savcılarının da görev yerleri değiştirildi
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) dün açıkladığı yargı kararnamesiyle 20 savcının görev yerlerini değiştirdi. Eski Ergenekon ve Balyoz savcıları İstanbul dışına tayin edilirken, Hatay’da mühimmat yüklü TIR’da arama yapmak isteyen savcı da Mersin’e atandı.
Ergenekon savcıları İstanbul dışına
Ergenekon, Balyoz ve Odatv gibi davalarda görev alan İstanbul Başsavcıvekillerinden Fikret Seçen Gebze’ye, Cihan Kansız Sakarya’ya, Ercan Şafak Kocaeli’ye, Savaş Kırbaş da Gaziosmanpaşa’ya düz savcı olarak atandı. Ali Güngör ise Anadolu yakasına tayin edildi. Savcı Cihan Kansız Odatv ve Ergenekon iddianamesini yazan ve sanıklar hakkında ağır cezalar isteyen savcı olarak biliniyordu.
Yolsuzluk savcılarına atama
Ergenekon savcısı olarak tanınan, Hrant Dink soruşturmasını halen yürüten ve ‘2’nci yolsuzluk’ soruşturmasıyla adından söz ettiren Savcı Muammer Akkaş da yeni HSYK kararnamesiyle Tekirdağ’a atandı.
Muammer Akkaş, ‘yolsuzluk ve rüşvet’ soruşturmasının ikinci dalgası için düğmeye basmış ve ardından dosyadan alınmıştı. Daha sonra soruşturma dosyasını alan 5 savcı arasında bulunan İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Oktay Erdoğan da kararnameye girdi. Erdoğan, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne tayin edildi.
TIR’da arama yapamayan savcı Mersin’e atandı
HSYK kararnamesiyle görev yeri değişen savcılar arasında Hatay’da mühimmat yüklü TIR’da arama yapması engellenen TMK 10’uncu maddesiyle görevli yetkili Adana Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman’da yer aldı. Mersin Cumhuriyet Savcılığı’na atanan Şişman, Hatay’da 1 Ocak 2014’de ihbar sonucu durdurulan TIR’da arama yapmak istemiş, MİT görevlileri tarafından engellenmişti.
İzmir yolsuzluk operasyonu savcısı
İzmir’de Liman İşletmesi’ne yönelik düzenlenen yolsuzluk operasyonunda Binali Yıldırım’ın bacanağı Cemalettin Haberdar’ı da sorgulayan Başsavcıvekili Ali Haydar ise Karşıyakaya düz savcı olarak atandı. Savcı Ali Haydar daha önce İstanbul’da Özel Yetkili Savcı göreviyle Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarında görev almıştı. İzmir’deki yolsuzluk soruşturmasında gözaltı listesindeki 10 kişinin geçen hafta 24 saat geçmesine rağmen yakalanamaması üzerine, Başsavcıvekili Haydar devreye girmişti.
Çolakkadı mahkemesiz kaldı
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nde görevlendirilen İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı’nın henüz kurulmamış bir mahkemeye atanmış olması dikkat çekti. B binasının dahi olmadığı mahkemenin başsavcısı olarak atanan Çolakkadı’nın nerede kalacağı ise merak konusu. Yargıtay’ın iş yükünü azaltması amacıyla kurulmaları planlanan bölge idare mahkemeleri 7 yıldır gündemde. Türkiye genelinde 15 ayrı Bölge Adliye Mahkemesi kağıt üzerine kurulu. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, İstanbul, Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya ve Düzce’yi kapsıyor.
İstanbul’a yeni Başsavcı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na ise Bakırköy Başsavcısı Hadi Salihoğlu atandı. Salihoğlu atama kararını TV’den öğrendi. Salihoğlu 2003 yılında bombalı saldırıdan yaralı olarak kurtulmuştu.
Bozdağ inceleme izni verdi
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz ve Savcılar Muammer Akkaş ile Celal Kara için inceleme izni verdi. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Üçüncü Dairesi, aralarında İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, Başsavcıvekili Zekeriya Öz, Savcılar Muammer Akkaş ve Celal Kara’nın bulunduğu savcılar ile İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok hakkındaki ihbar ve şikayetler nedeniyle inceleme yapılmasına karar vermişti. HSYK’dan inceleme kararı, Kurulun Başkanı olan Adalet Bakanı Bozdağ’ın onayına sunulmuştu.
Savcılar Kansız’ın odasında toplandı
Atama kararlarının duyulmasının ardından Başsavcıvekili Cihan Kansız’ın Çağlayan Adliyesi’ndeki odasında tayin olan savcılar toplandı. Toplantıya daha önce Bakırköy Adliyesi’ne atanan Zekeriya Öz’ün de katılması dikkat çekti. Bakırköy Adliyesi’ne atandıktan sonra göreve başlayıp ardından da yıllık izne çıkan Öz, Bursa’ya gideceğini söylemişti. Ancak Öz, atama kararının ardından spor kıyafetiyle Çağlayan Adliyesi’ne geldi. Öz, Kansız’ın odasına çıkarken “Geçerken uğradım” dedi.
07liste
‘Özel yetkililer’ hala görevde
AKP’nin yargı içindeki Cemaat’e yakın savcıları görevden almasını Avukat Zeynep Küçük Aydınlık’a değerlendirdi: “Özel Yetkileri kaldırılarak görev yerleri değiştirilen Savcılar, Ergenekon ve devamı davaların”soruşturma aşamasında önemli rol üstlenmiş ve bu günkü hukuka aykırı sonucun ortaya çıkmasında önemli etkileri olmuş kişilerdir. Yapılan atamaları bu yönüyle değerlendirdiğimizde olumlu gözükmekle birlikte, aynı savcıların Hükümeti hedef alan operasyonlardaki rolleri dolayısıyla böyle bir tasarrufa konu edildiklerini düşünüyorum.
Ergenekon hakimlerini görmezden gelemeyiz
Milli orduya kumpas olarak değerlendirilen ve Adalet Bakanı’nın bu günkü açıklamalarına da konu olan Ergenekon davasının kovuşturma aşamasında görev almış olan savcılar Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın, ve hakimler Hasan Hüseyin Özese, Sedat Sami Haşıloğlu, Hüsnü Çalmuk ile dosyaya sonradan atanmış olan diğer hakimlerin halen görevde tutulmaya devam edildiğini de göz ardı etmemek gerekir.  Ergenekon davası sırasında pek çok hukuksuzluğa imza atan ve tüm taleplerimize rağmen haklarında hiç bir işlem yapılmayarak hukuki korumaya alınan bu kişilerin Bakan’ın da şikayetçi olduğu uzun tutukluluk konusu başta olmak üzere pek çok hukuka aykırı karara imza atmış olduğu dikkate alınarak, öncelikle dava dosyasından el çektirilmeleri konusunda gerekli işlemlerin yapılması gerektiğini düşünüyorum. Ancak bu koşullar altında yargıdaki hukuk dışı yapılanmaya son verilmesi adına adım atılmış olduğunu kabul edebilirim.”

 http://www.aydinlikgazete.com/mansetler/31749-yargidaki-ceteye-ilk-nester.html

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.