Köşk seçimi saflaşması


AKP-Cemaat kavgası taşları yerinden oynattı; SP ve BBP de Erdoğan’a cephe aldı.
AKP ile cemaat arasında 17 Aralık yolsuzluk operasyonu ile büyüyen kavga, siyasetteki taşları yerinden oynattı ve özellikle cumhurbaşkanı seçimlerine yönelik hesapları bozdu. 
 


Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığına destek verecek partiler arasında hesaplanan SP ve BBP de AKP karşıtı saflara geçti. AKP’den ayrılan milletvekili sayısı 9’a ulaşırken, özellikle yerel seçimlerden sonra Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde yeni istifaların yaşanması bekleniyor.
AKP’de, cemaatle girilen kavga öncesi ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde Erdoğan’ın adaylığına destek alınacak parti ve siyasi çevrelerle ilgili yapılan hesaplar, sıkıntıya girdi. Hesaplar, AKP’de ilk kez ,halk tarafından ve yüzde 50+1 oyla seçilecek cumhurbaşkanının Erdoğan olması için yüzde 1 oyun bile önemli olduğu görüşüyle yapıldı. AKP’nin kendi oyunun yanı sıra, SP ve BBP’nin Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’a desteğinin kesin olduğu hesabı yapıldı. Ancak cemaatle kavga ve 17 Aralık yolsuzluk operasyonu sonrasında SP ve BBP, AKP’deki hesapları bozacak bir tutum içine girdi.
Rüşvet alan melundur
SP Genel Başkanı Mustafa Kamalak, yerel seçim kampanyasında açıkça hükümetin yolsuzluklarını sorgulayacaklarını belirterek SP’nin kazanacağı belediyelere, “Rüşvet alan da veren de melundur” yazısı asacaklarını söyledi.
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de aynı şekilde AKP karşıtı cepheye geçerek, yolsuzlukları örtmek için yürütmenin yargıyı kendine bağladığını, Meclis’in de yürütmenin vesayeti altına alındığını vurgulayarak, Türkiye’nin derhal bir erken genel seçime gitmesi çağrısında bulundu. Hem SP, hem de BBP, AKP’nin cemaate karşı “paralel yapı”, “darbe”, “kumpas” iddialarını kabul etmediklerini, Türkiye’nin bir an önce AKP iktidarından kurtulması gerektiğini savunmaya başladı.
Köşk öncesi istifalar
AKP’de cemaatle kavga sürecinde yaşanan milletvekili istifaları da Köşk seçimine yönelik hesapları etkiledi. AKP’de sayıları 9’a ulaşan istifacı milletvekillerinin yeni bir oluşuma gidip gitmeyecekleri ve istifaların devam edip etmeyeceği tespit edilmeye çalışılıyor. Edinilen bilgilere göre, AKP’den istifa eden milletvekilleri, bu aşamada yeni bir oluşum arayışı içine girmeyecek. Bu milletvekilleri, yerel seçim sürecinde seçim bölgelerinde AKP’yi özellikle yolsuzluklar konusunda tabana şikâyet edecekler. İstifacı milletvekilleri, AKP içinde “cemaatçi”olmayan ancak özellikle “yolsuzlukların örtülmesinden rahatsızlık duyan” ancak bunu yüksek sesle ifade etmeyen milletvekilleriyle görüşmelerini sürdürüyor. İstifacı milletvekilleri, yerel seçimlerden sonra AKP’den yeni milletvekili istifaları gelmesini bekliyor.
Gül’ün kararı
İstifacı vekiller, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı adaylığı konusunda vereceği karar ve Erdoğan’ın aday olması durumunda ne yapacağı konusunu da yakından izliyor. İstifa edenlerin yanı sıra, AKP içinde çok sayıda milletvekilinin “Gül ne yapacak” sorusuna yanıt aradığı bilgileri geliyor. AKP’den yerel seçimler sonrası yeni milletvekili istifaları olup olmayacağı ve yeni bir siyasi oluşumun Gül’ün kararlarına bağlı olarak şekilleneceği ifade ediliyor. Kulislerde Gül’ün iki yıldır adaylığını soran herkese, “Daha erken, vakti gelince açıklarız”d

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/siyaset/39301/Kosk_secimi_saflasmasi.html

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.