Şeyh Tayyip Paketi’ne komisyondan vize


AKP Hükümeti’nin, Abdullah Öcalan ve Kandil’deki PKK yönetimiyle yürüttüğü müzakereler sonrasında hazırlayıp TBMM’ye sevk ettiği paket, Anayasa Komisyonu’ndan geçirildi.
Kamuoyunda ‘demokratikleşme paketi’ olarak bilinen Temel Hak ve Hürriyetlerin Geliştirilmesi Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı, TBMM Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi.
Tasarının görüşüldüğü komisyon toplantısı tartışmalı geçti. Muhalefetin ilk tepkisi, ÖGM’leri kaldıran düzenlemeyi de içeren diğer paketin, aynı saatte Adalet Komisyonu’nda görüşülmesine oldu. Muhalefet milletvekilleri, her iki düzenlemenin de ortak konuları içerdiğine işaret ederek, Anayasa Komisyonu’nun toplantısının başka bir güne ertelenmesini istediler.
Kuzu: ‘Acil, bir an önce çıkarın’ dediler
Ancak AKP’lilerin ısrarıyla komisyon toplantısı başka bir güne ertelenmedi. BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da düzenlemelerin, konjonktürel düzenlemeler olduğunu ve taleplerini karşılamadığına yönelik kaygılarını dile getirdi. Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, komisyonlarda hiyerarşik tablonun bulunmadığını vurguladı. Kuzu, yerel seçim nedeniyle Meclis’in tatile gireceğini anımsatarak, kendilerine “Bu konuların aciliyeti var, bir an önce çıkmalı” denildiğini kaydetti. Daha sonra tasarının görüşmelerine geçildi. MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, tasarı üzerinde yaptığı konuşmada, Atalay’ın, “Kabul etsek de etmesek de Öcalan bütün Kürtler’in lideridir” dediğini anımsatarak “Bu tam anlamıyla terör örgütü PKK’nın amacını gerçekleştirmek için sizin ağzınızdan çıkan bir söz değil mi? Sayın Bakan, siz Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bakanı mısınız, PKK’nın yapamadığını Kürt kardeşlerimiz üzerinde yapmak için görevlendirilmiş biri misiniz? Görevlendirildiyseniz sizi kim görevlendirdi? Türklüğe bu kadar mı düşmansınız?” diye sordu. Başbakan Yardımcısı Atalay, Bal’ın hakaret ettiğini belirterek, “Türk düşmanı, millet düşmanı, yıkım milletvekili, yıkım bakanı sizsiniz. Hepsini iade ediyorum” dedi. Görüşmelerin sonunda tasarı AKP’li milletvekillerinin oylarıyla komisyondan geçirildi.
Pakette neler var?
Komisyonda kabul edilen açılım paketinde öne çıkan unsurlar şunlar:
- Seçimlerde her türlü propaganda, Türkçe’nin yanı sıra farklı dil ve lehçelerle de yapılabilecek.
- Siyasi partilere devlet yardımı yapılabilmesi için milletvekili genel seçimlerinde yüzde 3 oy alması yeterli olacak.
- ‘Eş Genel Başkanlık Sistemi’, Siyasi Partiler Kanunu’na yerleştirilecek.
- Özel Öğretim Kurumları, farklı dil ve lehçelerle eğitim ve öğretim yapabilecek.
- Köylere, eski isimleri geri verilecek.
- Şapka Kanunu ve Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanuna aykırı davranışlar, suç olmaktan çıkarılacak.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.