Abdullah Öcalan'dan Tayyip'e seçim hediyesi: 4 aylık anlaşma!



Tayyip Erdoğan ile Abdullah Öcalan arasında 2009'da başlayan ve protokollere bağlandığı açığa çıkan mutabakatta, yerel seçimlere kadar işleyecek bir ara anlaşma yapıldı
Abdullah Öcalan, seçimlerde Tayyip Erdoğan'ın elini rahatlatmak için devreye girdi. Erdoğan, Öcalan'ın isteklerini kabul etti. Tayyip Erdoğan ile Öcalan arasında 2009'da başlayan ve protokollere bağlandığı açığa çıkan mutabakatta, yerel seçimlere kadar işleyecek bir ara anlaşma yapıldı.


Erdoğan, Öcalan'ın zaman zaman çizgi farklılığı yaşadığı Kandil'i de anlaşmaya bağlı hale getirmesini şart koştu. Özellikle Suriye'de Kandil'in denetimi altında PYD'nin izlediği çizginin, Türkiye'deki süreci sekteye uğratmayacak hale getirilmesi istendi.
İmralı'da BDP heyetiyle görüşen Öcalan'ın heyet aracılığıyla yaptığı açıklamalardan, "açılım süreci"nin seyriyle ilgili yeni bir anlaşmanın olduğu ortaya çıktı.
Öcalan, bir süredir PKK ile AKP hükümeti arasında devam eden gerilime geçici bir çözüm bulunduğunu açıkladı. BDP heyeti gelmeden bir gün önce kendisini ziyaret eden heyetle "verimli" bir görüşme yaptığını kaydeden Abdullah Öcalan, Tayyip Erdoğan'ın, atılmasını istediği adımlardan birini gündemine aldığını bildirdi.
Basın ve 'Akil adamlar'la görüşme
Öcalan'ın BDP heyetine verdiği bilgiye göre, önümüzdeki dönemde Öcalan basın mensuplarıyla görüşmeler yapabilecek. Ayrıca "Akil adamlar"la da toplantı yapabilecek. Öcalan'la hangi gazetecilerin ve hangi "Akil adamlar"ın görüşeceğine de birlikte karar verilecek. Ancak bunların gerçekleşmesi için hükümetin bir şartı var. Kandil'in de tansiyonu düşürmesi... Hükümet, Kandil'den yapılan sert açıklamaların seçimler öncesinde AKP tabanını rahatsız ettiğini ve seçmeni partiden uzaklaştırdığını belirterek, Öcalan'ın açıklamalarına paralel olarak Kandil'den de yumuşak açıklamalar yapılmasını istiyor. Bunların yapılması durumunda Öcalan kimi istiyorsa, hangi kişilerle görüşmek istiyorsa onu İmralı'ya gönderebileceklerini ifade ediyor.
Seçim sonrasına kadar süre
Öcalan, kendisiyle görüşen HDP'den Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ve İdris Baluken'e önümüzdeki dönemde izlenecek politikalarla ilgili talimatları verdi. Öcalan'ın görüşmede verdiği en önemli bilgi, "Hükümete 4 ay opsiyon tanıdım" sözleri. 4 aylık süre yerel seçimlerin yapılacağı Mart ayına kadar geçen süreyi kapsıyor. Bu nedenle de 4 aylık opsiyon "AKP'ye seçim hediyesi" olarak değerlendiriliyor.
'Suriye'de hükümeti rahatsız etmeyin'
Öcalan'ın heyete yaptığı uyarılardan bir de Suriye'deki durum. Öcalan, BDP ve HDP milletvekillerine "Suriye'de Kürtlerin yaşadığı bölgedeki çalışmaların hükümeti rahatsız etmeyecek boyuta çekilmesi" talimatını da veriyor.
Bu arada "Akil adamlar"dan bir grup önceki gün Ankara'da Çırağan Lokantası'nda bir araya geldiler. Sürecin bundan sonra nasıl devam ettirileceği konusunda görüş alışverişinde bulundular. Toplantıya MİT'le bağlantılı bazı kişilerin de katıldığı öğrenildi.
'AKP'de krizi tetikler'
Hükümetin Öcalan'la yerel seçimlere kadar yaptığı anlaşma AKP içinde daha şimdiden tartışma yarattı. Öcalan'la yapılan anlaşmanın kamuoyuna yansımasıyla birlikte, "Başbakan bu anlaşmadan yarar bekliyor, ama tam tersi bir durum da ortaya çıkabilir. Seçmen bize Öcalan'la işbirliği yapıyorsunuz diye kızıyor. Şimdi Öcalan gazetecilere konuşunca bu bize aksi yönde yansıyacak. 'Öcalan niye bu kadar rahat konuşuyor' diye tepki gösterecekler. 'Genelkurmay Başkanı Silivri'de terörist diye yatıyor, Öcalan hükümetin gözdesi' diyecekler" görüşleri konuşulmaya başlandı.
AKP'de zaten sıkıntı yaşandığını kaydeden bazı yöneticilerin de "Kıskaca düştük. PKK olay çıkarırsa da zarardayız, PKK ile anlaşırsak da. Şimdi en az zararla kurtulmanın hesabını yapıyoruz" dedikleri öğrenildi.
Demirtaş: AKP her seçime ateşkes ortamında gitti
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, PKK'ya yönelik bir açıklaması üzerine, Tayyip Erdoğan'ın bugüne kadar her seçim ortamında, 2002 seçimleri dahil PKK'dan ateşkes istediğini ve bu ateşkes ortamlarında seçime gittiğini iddia etti. 18 Şubat 2011'de Diyarbakır'da yaptığı açıklamada Demirtaş, "Bugüne kadar her seçim öncesinde 2002 seçimi de dahil, PKK'dan ateşkes isteyen ve bu ateşkes ortamlarında seçime giden kendisidir. Bunları niye açıklamıyor" dedi. Demirtaş, "Eğer PKK seçim öncesi provokasyon yapacaksa 8 yıldır niye yapmadı? PKK'nın hükümetten bağımsız ateşkes yapmadığını çıkıp açıklasın. Halkı aptal yerine koymaktan vazgeçsinler" diye konuştu.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive