'Bayram değil, seyran değil; Fethullah bizi niye öptü?'



Kartal Cemevi Vakfı Başkanı İsmail Saçlı ile Alevilerin sorunlarını konuştuk. Saçlı, Hükümetin Alevilerle ilgili çalışmalarından, cami-cemevi projesine kadar birçok konuda çarpıcı açıklmalar yaptı. Saçlı, Gülen Cemaati'nin cami-cemevi projesiyle ilgili, "Bayram değil, seyran değil Fethullah bizi niye öptü" diyerek tepki gösterdi.


- AKP, her yıl Alevilerin sorunlarını gündeme getiriyor ama çözüm konusunda birşey yapmıyor. Başbakan'ın açıkladığı paketle ilgili yine gündeme geldi. AKP, Alevilerden ne istiyor?
Alevilerin sorunları inanç özgürlüğü temelinde çözülmesi gereken sorunlardır. Aleviler çok fazla bir şey istemiyor. Alevilerin talepleri belli. Bizler toprak istemiyoruz, bayrak istemiyoruz. Cumhuriyetin bekçisi olduğumuzu söylüyorum. Geçmişten günümüzdeki AKP hükümetinde dahil olduğu hükümetler, Alevileri yok sayan bir politika izledi. Son dönemde AKP, Alevi taleplerini siyasallaştırdı. Siyasallaştırdılar çünkü İslamı da siyasallaştırdılar. Bu siyasetten besleniyorlar. Bir taraftan Sünni İslamı siyasallaştırırken bir taraftan da Alevi İslama küfürler, hakaret ederek oy tabanını kemikleştiriyor. Başbakan ve bazı milletvekillerinin cemevleri ve Aleviler hakkında yaptıkları ithamlar iç savaş körüklemek için yapılıyor. Ancak Alevilerin 72 milleti bir gören tarzı böyle bir iç savaşa taraf olmadığını gösteriyor. Başbakan'ın söylemelerinden Alevilere karşı ayrı bir alerjisi olduğunu gösteriyor.
'Partiler kendi Alevisini yaratıyor'
AKP'nin Alevi açılımından sonra bir de Fethullahçıların Alevi açılımı ortaya çıktı. Bu cami-cemevi projesine nasıl bakıyorsunuz?
Mesele cami ile cemevinin yan yana olması meselesi değil, mesele zihniyet meselesi. Şimdi Kartal Cemevi'nin 100 metre ilerisinde camii var. Şahkulu'nun, Karacaahmet'in 10 metre ilerisinde camii var. Yani Alevilerin camii ile bir sorunu yok. Sembolik olacaksa cami ile cemevi yan yana olmalı. Örneğin, birçok insanın gidip görebileceği Çamlıca Tepesi'ne yapılan caminin yanına yapılabilir. Ama Ankara'nın Tuzluçayırına olmaz. Ben siyasi partilerin ve cemaatlerin (Sünni) cemevi yapmasına karşıyım. Şimdi bir örnek vereceğim Diyarbakır'da BDP cemevi yaptı; Alevilik içinde kendine yakın bir gruba teslim etti. İzmir'de CHP yaptı; o da istediğine veriyor, istemediğinden alıyor. Esenyurt'ta AKP yaptı; Kendine yakın gruplara veriyor. Mersin'de de MHP cemevi yapıyor. Her parti kendi Alevisini yaratıyor. Ne oluyor cemevi siyasallaşıyor.
Siz Fethullah Gülen Cemaati'nin cemevi yapmasına karşısınız?
Fethullah Gülen Cemaati sadece inançsal bir cemaat değil. Tamamen Türkiye siyasetine yön veren bir cemaattir. Futbol, sendika kongrelerinde bile cemaatin eli olduğu söyleniyor. Aleviler bu yüzden cami-cemevi projesinde kaygılı. Aleviler, "Düğün değil, bayram değil niye Fethullah bizi öptü" diyorlar. Yoksa cami cemevi bir arada da olabilir. Biz zaten yüzyıllardır Alevi-Sünni bir arada yaşadık. Bu kaygılarımızdan dolayı uygun görmüyoruz. Bu Cem Vakfının projesidir. Saygı duyuyoruz.
'Cumhuriyetten önce canımızı zor kurtarıyorduk'
- Şimdi Atatürk meselesine gelelim; Aleviler niye Atatürk'ü bu kadar çok seviyor?
Aleviler Atatürk'ü sadece cumhuriyeti kuruduğu için sevmiyorlar. Atatürk'ü bu dönemin Hacıbektaş'ı olarak görüyorlar; aydınlatıcı yönü anlamında. Her Alevinin evinde de Atatürk'ün resmi vardır. "İlim ile gidilmeyen yolun sonu karanlıktır" diyen Hacı Bektaş ile "Hayatta en hakiki mürşit ilimdir " Atatürk'ün sözleri çok uyuşuyor.
- Son zamanlarda özelikle de AKP ve Cumhuriyet karşıtlarının yaptığı bir propaganda var "Cumhuriyet Alevileri katletti. Haklarını vermedi" diye. Cumhuriyet size haklarınızı verdi mi?
Cumhuriyet bize haklarımızı vermedi ama bizi de katletmedi. Peki, bu röportajı okuyanlar Maraş, Çorum ne oluyor, diye sorarlar. Aleviler, Cumhuriyet döneminde katliamlara uğradı. Bu katliamlar Alevilerin cumhuriyet ile olan bağını kopartmak için yapılan provokasyonlardır. Cumhuriyetten önce dağlara kaçarak canımızı zor kurtarıyorduk. Cumhuriyet bizi birey, şehirli yaptı. Bazı inançsal haklarımızı alamadık doğrudur. Ama Cumhuriyet döneminde öncede olduğu gibi toplu kıyımlar, acılar yaşamadık. Cumhuriyet bize yaşam alanı açtı. Yurttaşız artık; belediye başkanı olabiliyoruz. Milletvekili olabiliyoruz. Cumhuriyet bizi ötekileştirmedi. Cumhuriyeti yönetenler dini kullanarak Alevileri ikinci sınıfa atmıştır. Biz Cumhuriyetin temel kazanımlarının korunması konusunda verilen davanın her zaman savunucusu olacağız.
- Alevilerin sol ile olan ilişkisine nasıl bakıyorsunuz?
Alevilik sadece solcuların mezhebidir anlayışı doğru değil. Alevilerin talepleri ile solun talepleri örtüşebilir. Alevilik bir sınıfın mezhebi değildir.
'Kürt hareketi Aleviliği kendine alet etmemeli'
- Hükümetin Kürt açılımıyla birlikte , bir Kürtçü Alevilik yaratılmaya çalışılıyor. Siz bu girişimi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Doğru bulmuyorum. Aleviliğin ırkı cinsi olmaz. Alevilik inançtır. Kürdün de, Türkün de Alevisi vardır. Kürt hareketi Aleviliği kendine alet etmemeli. Türkler de etmemeli. Daha genel söylersek, İşçi Partili de, MHP'li de CHP'li de alevi üyeler vardır. Alevilik bir gruba ait değil, evrenseldir.
Alevi örgütleri devletten destek almak konusunda da farklı düşünüyor. Siz devletten maddi destek almayı savunuyor musunuz?
Kardeşim biz hakkımızı istiyoruz. Başka bağımsız birim kurulsun. Alevilerin yöneteceği bu birimde dedeler, zakirler eğitime tabii tutulsun ve gerekli yerlerin ihtiyaçlarını karşılansın. Neden maaş almayacakmışız! Bugün Diyanet'in yüz binlerle ifade edilen kadrosu var, yüz bin camii var. Bizim bin cemevimiz olsa bunun içinde üçer kişiden üç bin kişi yapar. Devletten maaş almak ayıp mı? Neden almayalım.
Laiklikten bahsedeceksek, Diyanet lağvedilsin, camilere destek verilmesin. O zaman biz de istemiyoruz. Gayet açık ve net. Sen Kartal'da 75 caminin suyunu elektriğini ödüyorsun, bir cemevi var; bunun da ödeyeceksin.
- Bazı Alevi örgütleri devletten maddi destek istemiyoruz diyorlar?
Bu devletin parasını istemiyoruz diyen arkadaşlar cemevi yöneten arkadaşlar değil. Bir cemevi yönetenlerle konuşun, bir de tabela dernekler kurmuş adamlarla konuşun. Bu tabela dernek yöneticileri ihtiyaçların nasıl karşılanacağıyla ilgili gerçekçi cevaplar veremezler. O zaman devletten bir şey istemiyorsan niye mücadele ediyorsun.
- Alevi kurum ve kuruluşları kendi aralarında birlik mi?
Bugün üç tane federasyon var. Bu üç federasyonun kendi aralarında sorunları var. Kadıköy'deki mitingde bir federasyondan yedi kişi konuştu. Talepler konusunda da bir birlik yok. Bu durum da devletin, hükümetin işine yarıyor.
Masum Gök

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive