AKP'liler Cumhurbaşkanı'ndan neden rahatsız oldu



TBMM 1 Ekim 2013 tarihinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün açılış konuşmasıyla çalışmalarına başladı. Paket, Cumhurbaşkanı Gül’ün konuşmasının satır araları düşünülünce, “sezon hızlı başladı” tabirini kullanmak yanlış olamayacaktır. Sezonun ilk derbisi ise Suriye tezkeresi konusunda Perşembe günü yapılacak.


Başbakan’ın bizzat açıkladığı ve somut olarak 3-5 küçük değişikliğin önünü açması beklenen “Demokrasi Paketi”, Meclis kulislerinde de derin yankılanmalara neden oldu. 
PKK EYLEME GEÇECEK Mİ?
Paketin asıl taraflarından BDP’nin tepkisi malum. Basına yansıyan bilgiler, kulislerde de dillendiriliyor. Yalnız, Odatv olarak ulaştığımız bir bilgi basına yansımayan türden. BDP kulislerinde konuşulanlara göre, geri çekilmesini durduran PKK, yetersiz görülen pakete karşı önce söylem sonra ise eylemde bulunabilir. Şu aralar Kandil ve PKK’nın Avrupa kanadı paketi değerlendirme çalışmalarını sürdürse de İmralı’dan gelecek tepki bekleniyor.  
AKP’DE ÇİFTE RAHATSIZLIK
AKP kulislerinde paketten çifte rahatsızlık söz konusu. “Andımız”ın kaldırılması noktasında rahatsız olanlarla ve pek sesi çıkmayanların yanında, türban düzenlemesini yetersiz bulanların rahatsızlıkları, AKP kulislerindeki havayı gergin bir hale büründürmekte.
CHP ise paketi gülümseyerek izliyor. Çünkü; Başbakan’ın Kürt, Alevi açılımı gibi tüm projelerinin çöktüğüne inanılıyor. “Alevilerin tüm sorunu, Nevşehir’deki üniversitenin isminin değiştirilmesiydi. O da sağlandı. Q, W ve X ile demokrasimiz boyut değiştirdi.” gibi sözler CHP kulislerinde sıkça dile getiriliyor. Daraltılmış bölge seçim sisteminin ise demokrasi için yıkım olacağını söyleyen CHP’liler, “gelsin barajı %5’e ya da %3’e düşürsün” diye söylenmekte.
MHP pakete oldukça tepkili. MHP kulislerine göre, “terörle pazarlıkta yeni aşama” olarak değerlendirilen paket için “ülkemizi bölmeye götürecek sürece de katkı sunmaktadır” sözlerini duymak olanaklı.
CUMHURBAŞKANI KİME, NEYİ, NİÇİN DEDİ?
Meclis kulislerini en çok dalgalandıran konulardan biri, Gül’ün konuşmasındaki Gezi vurgusuydu. Bu konuşmaya CHP kulisleri tepkili. Konuşmayı “bir yumuşama, insaniyet gereği” gibi etkenlere dayandırmayan CHP’li bir Milletvekili, “ABD’de Gül’ün söylediklerini duyunca, böyle bir mesaj vereceğini bekliyordum. Bu mesajın arkasında cemaatin de olabileceğini düşünüyorum.” diyor. Üstelik kimi CHP’liler, konuşmanın geçmiştekilere kıyasla etkili olmadığını, daha farklı bir konuşma beklendiğini söylüyor. Gül’ün “seçildiği dönem içinde son konuşması” vurgusu ise hem CHP hem de MHP’liler tarafından oldukça manidar bulundu. Özellikle hizmete devam mesajı da bu sözle birlikte değerlendirildiğinde, Gül’ün gelecek planlarının yakın zamanda belli olacağına dair söylentiler yayılmaya başlandı. Bu sözlerin, Başbakan’a “her şey istediğin gibi olmayacak” mesajı niteliği taşıdığı da CHP’lilerce vurgulanıyor. 
Genel olarak MHP ve BDP kulisleri Cumhurbaşkanı’nın konuşmasıyla çok ilgilenmişe benzemiyor. Ancak; AKP içinde “siyasetin yakın geleceğini Tayyip Erdoğan belirleyecek” kıvamında sözler sarf edenlerin, Cumhurbaşkanı’na kızdığı sözlerinden anlaşılmakta. Cumhurbaşkanı konuşurken Genel Kurul salonunu terk eden AKP’lilerin bu hareketinin temelinde de kızgınlık olduğu söyleniyor. “Bu sözler elimizi zayıflatıyor” ve hatta “Cumhurbaşkanı tekrar aday olabilmek için mi bu sözleri söylüyor” diyen AKP’lilerle karşılaşmak olanaklı. En azından biz karşılaştık.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive