Dershane savaşı Erdoğan-Gülen kavgasını yeni bir aşamaya getirdi



AKP'nin dershaneleri kaldırması, cemaatin en büyük ekonomik kaynağına darbe vururken, cemaatin hükümete yüklenmesi Erdoğan-Gülen kavgasını yeni bir aşamaya getirdi


Başbakan Tayyip Erdoğan ile Fethullah Gülen cemaati arasında başlayan ve Emniyet İstihbaratı'nda F tipi örgütün tasfiyesi ile açığa çıkan mücadele şimdi de cemaatin kadrolarına ve ekonomik kaynaklarına yöneldi. Erdoğan'ın cemaatin en büyük gelir kapısı olan dershaneleri kapatmak için düğmeye basmasıyla cemaat de karşı atağa geçti.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı dershanelerin kapanması ile ilgili olarak tarih de verdi. Avcı, "2014-2015 öğretim yılından itibaren dershane, Milli Eğitim sistemi içerisinde olmayacak. Devam ederse biz tanımıyoruz. Bu piyasada Milli Eğitim Bakanlığı(MEB)'nın onaylamadığı, ruhsat vermediği ve denetlemediği kurumlara itibar edilmez. Yasal olarak MEB sistemi içinde olmalarını önleyen düzenlemeyi de yapacağız" dedi. Dershanelerin Ocak ayından itibaren ruhsat aldıklarına dikkat çeken Avcı, "Bu yıl ruhsatlar Haziran'a kadar şu anda 2014 Ocak ayından itibaren ruhsat verilmeyecek" ifadelerini kullandı.
Zaman'dan kampanya
Avcı'nın bu açıklaması Gülen cemaatin'de şok etkisi yarattı. Aydınlık'a bilgi veren F tipi örgüte yakın bir dershane yetkilisi, "Bu kadar kesin bir karar beklemiyorduk. İşin açığı seçim öncesinde dershaneleri kapatma kararı alabileceklerine hiç ihtimal da vermiyorduk. Şimdi durum değerlendirmesi yapıyoruz. Bu arada Hükümetle görüşmeler de devam ediyor" dedi.
Bu arada Bakan Avcı'nın açıklamasının ardından Zaman gazetesinin manşetini günlerce dershaneler konusuna ayırması dikkat çekti. Zaman değişik siyasi partilerden görüş alarak dershanelerin kapatılmasına karşı kamuoyu oluşturma çabasına girerken dün de din adamlarını devreye soktu. Gazete Norşinli (Bitlis, Güroymak) Şeyh Nurettin Mutlu üzerinden tepkisini sürdürdü. Gazetenin sürmanşetinde Mutlu'nun dershaneleri kapatmaya yönelik hazırlıkların bölgede üzüntü ve endişeyle izlendiği açıklaması yer aldı. Zaman'ın şeyhler üzerinden dershanelerin kapatılmasına karşı çıkması Erdoğan'a seçim uyarısı olarak yorumlandı.
CHP'li Toprak'tan destek
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak da dershanelerin kapatılmasına karşı olduklarını söyledi. Dershanelerin mevcut eğitim sisteminde çok önemli bir boşluğu doldurduğuna işaret eden Toprak, dershanelerin, eğitim kurumlarının yerine getiremediği sorumlulukları da yerine getirdiğini iddia etti. Toprak, "Eğitim sistemi yapboza dönüştürülmüştür. Şimdi bütün veliler, öğrenciler ve eğitimciler dershanelerin boşluğunun nasıl kapatılacağını merak etmektedirler. Bu popülist yaklaşım öğrenciler arasındaki uçurumu artıracaktır" dedi.
'Sınav sisteminde dershane ihtiyaçtır'
Tayyip Erdoğan'ın dershaneleri kapatma tehdidine cemaat, Zaman gazetesi üzerinden yanıt vermeye devam ediyor.
Gazete, dün de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'ten görüş aldı. Bakan Çelik, "Güneydoğu'da o kadar yaygın ve yoğun bir genç nüfus var ki, gençliğe dönük her hareket, her adım son derece önemlidir. Orada uyuşturucu kullanma yaşının 8'lere indiğini bizzat müşahede ettim. 8-9 yaşlarına inen uyuşturucu yaşı dikkate alındığı zaman orada her alanda adım atmak gerekiyor.
Yalnız dershanenin şu başarısı var demek yeterli değil. Okuma salonları var. Sivil toplum kuruluşları var, onların açtığı uyuşturucu ile mücadele dernekleri var" diyen Çelik, sınavların olduğu sistemde dershane ihtiyacının devem edeceğini söyledi.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive