NATO'nun derdi CHP'yi gerdi

CHP Türkiye'nin Füze Savunma Sistemini Çin'den alma kararından rahatsız oldu. Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu kararın Türkiye'nin çıkarlarına uygun olmadığını öne sürdü


CHP Milletvekili Faruk Loğoğlu, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, Çin'den alınması kararlaştırılan Füze savunma sistemleri ve füzeleri gündeme getirdi. Önergede, 26 Eylül tarihinde Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesinde alınan karara atıfta bulunularak, "Türkiye Çin'den ortak üretim yöntemiyle 4 milyar dolarlık FD-2000 füze savunma sistemi almaya karar vermiş ve iki ülke arasında bir anlaşma imzalanmıştır. Fakat, söz konusu anlaşmanın NATO'nun hava savunma sistemiyle uyuşmadığı, Türkiye'nin NATO'daki müttefiklerinin güvenliklerini de tehlikeye atabileceği NATO yetkilileri tarafından belirtilmekte ve CPMIEC şirketine 2006 yılından beri ABD'nin yaptırım uyguladığı bilinmektedir" denildi.
'ABD rahatsız'
Karara yönelik tepkiler üzerine Hükümet yetkililerinin "verilmiş bir karar yok, görüşmeler sürüyor" yanıtının hatırlatıldığı önergede "ABD, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere hükümetleri söz konusu görüşmelerin NATO standartlarına ve ruhuna aykırı olduğunu vurgulamaktadırlar. ABD yönetimi anlaşmaya ilişkin ciddi kaygılarını Türk Hükümeti'ne yüksek düzeyde ilettiklerini söylemiştir" görüşüne yer verildi.
Anlaşmaya ilişkin teknik kaygılara ek olarak, Türkiye'nin Batı'yla ilişkilerinin zedeleneceği ileri süren analistler bulunduğunu ifade eden Loğoğlu Başbakan Erdoğan'a şu soruları yöneltti: "Sistemleri NATO'ya uyumlu olmadığı bilinen bir şirketle görüşülmesinin gerekçesi nedir?
Satın alınan Çin füze savunma sisteminin NATO sistemlerine entegre edilemeyeceği doğru mudur? Türkiye, Batı dünyasıyla ilişkilerini savunma anlaşmaları yoluyla gözden mi geçirmektedir? İhalede CPMIEC firmasının tercih edilmesi siyasi bir tercihin yansıması mıdır?"
Pentegon ziyaretinin etkisi
Loğoğlu'nun soru önergesini değerlendiren uzmanlar, herkesin yönünü Asya'ya çevirdiği bir dönemde CHP'nin NATO'nun savunucusu durumuna düşmesine dikkat çektiler.
Loğoğlu'nun füzeler konusunda bu kadar ayrıntıya sahip olmasının mümkün olmadığını ifade eden uzmanlar, "Belli ki birileri devrede. Loğoğlu ABD'de Pentegon'u da ziyaret etmişti. Bu ziyaretin etkili olduğu anlaşılıyor" dediler.

http://www.aydinlikgazete.com/mansetler/25881-natonun-derdi-chpyi-gerdi.html

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive