YARGITAY'IN HUKUK SINAVI



Balyoz davasında yarın son perde 


Balyoz davasının yarın görülecek Yargıtay duruşmasında sanık avukatları kararın bozulacağı ve tüm sanıkların tahliye edileceği görüşünde
Taraf Gazetesi, 20 Ocak 2010'da "Fatih Camii bombalanacaktı" manşetiyle Balyoz soruşturmasının ilk adımını attı. Haberdeki iddiaya göre 5-7 Mart 2003 tarhilerinde 1. Ordu Komutanlığı'ndaki plan seminerinde darbe ortamı yaratılması konuşulmuştu. Fatih ve Beyazıt camilerine bombalı saldırı düzenlenecekti. Taraf Gazetesi'nden Mehmet Baransu, 30 Ocak 2010 günü elindeki 'belgeleri' bir bavul içerisinde Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne teslim etti. Balyoz davasında darbeye teşebbüs suçlamasıyla yargılanan 365 subay ve komutanın öyküsü de böylece başladı. Yarın Yargıtay aşaması son bulacak. Bütün gözler, son kararı verecek olan Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ne çevrildi.
'Yargıtay kararı bozmalı!'
Aydınlık'a konuşan Balyoz davası avukatları, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin kararı bozacağını söyledi. Avukatlar, yarınki duruşmada tüm sanıkların da tahliye olabileceğini ifade etti.
Şule Nazlıoğlu Erol: "İstanbul Özel Yetkili 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin baştan sona hukuksuz olan kararını Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin onaylayacağını düşünmüyorum. Aksine kararı bozacaklarını düşünüyorum. Bu hukuksuzlukları Yargıtay duruşmaları boyunca dinleyip notlarını aldılar. Sanıkların tamamının tahliye olacağını düşünüyorum. Yoksa hukuka çok büyük bir darbe vurulmuş olur. Çarşamba günü tüm sanıkların tahliyesini bekliyorum."
'Karar usulden bozulur'
Avukat İrem Çiçek: "Çarşamba günü Yargıtay'ın kararı usulden bozacağı kanaatindeyim. Çok fazla usul hatası söz konusu olduğu için, hem delillerin değerlendirilmesi aşamasının atlanması, hem bilirkişi raporunun alınmaması hem de tanıkların dinlenmemesi gibi sebeplerle CMK'ya aykırı olarak bu yargılama usule aykırılıktan bouzulacaktır diye düşünüyorum. Tutuklama tedbir olmaktan çıkıp cezalandırma aracı haline geldi. Artık bu tutsaklığın da son bulması adalet için şart. Yargıtay ilk derece mahkemesi olan özel yetkili mahkemelerin bu hukuka aykırı tutuklamalarına son vermeli."
'Sahtelikler çökertti'
Avukat Murat Ergün: "Hukuk devletinde yaşıyorsak, hukuk egemense Yargıtay'ın kararı bozması gerekir. Her halukarda bu kararın bozulması ve Yargıtay'ın da kararla birlikte tahliye kararı vermesi gerekir. Çünkü ortaya çıkan sahtelikler davayı temelinden çökertmiştir. Yargıtay'da bütün bu hususlar tekrar tekrar ispatlandı. Aksi takdirde Türkiye hukuk tarihi açısından geri dönüşü olmayacak bir felaket süreci başlar.
Avukat İhsan Nuri Tezel: "Hukuki olarak dosyaya baktığınızda kararın her halükarda bozulması gerekiyor. Siyasi bir dava olduğu için hukuka uygun bir karar çıkmasını beklemiyorum. Öyle olmasını istiyoruz elbette ama zor. Siyasi olaraak dosyanın şu an hangi aşamada olması gerekiyorsa o karar verilecek. Siyaseten bozulması gerekiyorsa bozulacaktır, onanması gerekiyorsa onanacaktır. Umarım bir daha ülke bu tür davalar görmez."
Avukat Mahir Işıkay: "Davanın usul açısından yüzde yüz bozulacağını düşünüyorum. Önemli olan esastan da bozulması. Daha da önemlisi tutuksuz yargılama üzerine çıkacak bir karardır. Her ne şekilde bozulursa bozulsun dosya 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne geri dönecek. Özellikle üzerinde durduğumuz konu esas hakkında bozulmasıdır. Gönlümüzden geçen bu. 9. Ceza Dairesi davayı tamamen bizim ağzımızdan dinledi. Bundan sonra top 9. Ceza Dairesi'nde. Bozulacak diye umuyoruz."
SEZİM ÖZADALI

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive