AKP bölgeyi PKK'ya bıraktı



Kepenklerin 2 gündür kapalı olduğu Yüksekova'da dün yine gerginlik yaşandı. Yollara barikat kurup ateş yakan göstericilere polis gaz bombası ile müdahale etti.


AKP Abdullah Öcalan ve PKK'lılarla sürdürdüğü "açılım" görüşmelerinde Güneydoğu bölgesini fiilen PKK'ya teslim etti. Yasal düzenlemeler beklenmeden fiili özerklik için düğmeye basıldı. Daha önce uzun süre bölgede görev yapmış olan Jandarma Kurmay Albay Aziz Ergen, bölgede silahların şehirlere indirildiğini belirterek, "Milisler için silah sevkiyatı yapıldı. Şu anda her evde silah var" dedi.
Yüksekova'da "PKK mezarlığına saldırı olduğu" gerekçesiyle başlayan ve iki kişinin ölümü ile sonuçlanan olaylar bölgeye yayılmaya çalışılıyor. Yüksekova olaylarını protesto etmek için bölgede gösteriler yapılırken, PKK'nın olayları büyütmesinin asıl nedeninin bölgede fiili durum oluşturarak kontrolü tamamen ele almak olduğu belirtiliyor.
Talimat Öcalan ve Kandil'den
Öcalan, AKP Hükümetinin görevlendirdiği kişilerle yaptığı görüşme sonrasında PKK'ya gönderdiği mesajda, AKP'nin istenilen yasal düzenlemelerin hepsini yapamayacağını işaret etmişti. Sürecin bozulmamasını ve AKP'nin hoş görülmesini ima eden Öcalan, yasalar beklenilmeden gerekenlerin yapılmasını istemişti. Öcalan'ın bu açıklaması BDP çevrelerinde "Siz gerekeni yapın, Hükümet ses çıkarmayacak" şeklinde algılandı.

Daha sonra Kandil'den yapılan açıklamada da aynı vurgular yapıldı. PKK'nın yeni yapılamasında, örgütün en üst organı olan KCK Yürütme Konseyi'nin Eş Başkanı Bese Hozat, devletten yasal düzenleme beklemeden kendi demokratik özerk sistemlerini kuracaklarını bildirdi. Hozat "Bölgenin içinden geçtiği siyasi konjonktür Kürtler için birçok imkan ortaya çıkarmıştır. Kendi demokratik özerk sistemimizi kuracağız. Bundan sonraki süreç gerçek bir halk savaşı süreci olacaktır. Geçmiş süreçte devrimci halk savaşı tek ayaklı yürüdü, gerilla savaşıyla sınırlı kaldı. Bundan sonra bu böyle olmayacak, olamaz da" dedi.
Emekli Jandarma Kurmay Albay Ergen: Nedeni anlaşılıyor
Daha önce bölgede uzun süre görev yapmış emekli Jandarma Kurmay Albay Aziz Ergen, AKP'nin izlediği "açılım" politikası ile PKK'nın kırsaldan şehirlere indiğini belirterek, "PKK uzun süredir hazırlık yapıyordu. Daha önceki dönemlerde olduğu gibi ateşkes dönemini bölgeye iyice yerleşme, silah sevkiyatı yapma için kullandı. Bu konuda çok uyardık ama dinletemedik. Bölgede görev yapan askerler psikolojik baskı altına alınıp hareketsiz hale getirildi" dedi.
Ergen şunları söyledi: "Bölgeye getirilen ve kırsaldan indirilen silahlar milislere dağıtılmış durumda. Şu anda her evde yeteri kadar silah mevcut. TSK'nın eli kolu bağlandığı için PKK bu işleri elini kolunu sallayarak yaptı. Şu anda bölge sanki PKK'ya terk edilmiş görüntüsü veriyor. Yapılan hatalar telafi edilemez noktalara doğru ilerliyor. Bu durumu görünce Ergenekon, Balyoz gibi operasyonların kimler tarafından, neden yapıldığı da anlaşılıyor."

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive