Kararı uygula Silivri'yi boşalt



Savcı Balbay için tahliye istedi. Hukukçular ve milletvekilleri, AYM kararının herkes için geçerli olduğunu vurguladı ve tahliye istedi

Anayasa Mahkemesi'nin "Uzun tutukluluk hak ihlalidir" kararı üzerine, davanın savcısı, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay için tahliye talep etti.
CHP'liler İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nden çıkacak kararı beklemek üzere Balbay'ın kaldığı Ankara Sincan E Tipi Kapalı Cezaevi önünde toplandı.
Mustafa Balbay'ı ziyaret eden Av. Şenal Sarıhan, "Biz yüzde yüz bir tahliye beklentisi içerisindeyiz. Kendisi de doğal olarak böyle bir beklentinin içinde. „ dedi. Av. Sarıhan, Balbay'ın "Anayasa Mahkemesi benim tutukluluk süremin uzun ve haksız olduğuna karar vermiştir. Bu karar önem teşkil etmektedir. Benimle ilgili ya da sadece milletvekilleri ile ilgili bu yargılamaların adil olmadığı yönündeki kararı yeterli görmüyorum. Bu süreçteki yargılamaların tümünde adaletsizlik vardır. Tümünün altı doldurulmuş değildir. Bu sebeple ben herkesin hak kazanabileceği kararları bekliyorum' dediğini aktardı.
Karar herkes için geçerli
Hukukçular Anayasa Mahkemesi'nin Mustafa Balbay'la ilgili verdiği "makul tutukluluk süresi aşılmasın" kararın herkesi kapsadığını söyledi. Kararın milletvekilleriyle sınırlı tutulamayacağını kaydeden hukukçular, makul sürenin aşılmasının herkesi iklgilendirdiğini vurguladılar. Savunmanın günümüzdeki önde gelen saygın isimleri, kararın uzun süredir Silivri'deki tutuklular dahil bütün cezaevlerinde bulunan tutukluları kapsadığını ifade etti. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, YARSAV eski Başkanı ve CHP milletvekili Emine Ülker Tarhan bundan sonra atılması gereken adımları sıraladı.
TBB Başkanı Metin Feyzioğlu: Özgürlük sadece vekiller için değil
Anayasa Mahkemesi kararı eksik. Makul tutukluluk süresinin aşılması sadece milletvekillerini ilgilendirmez. Milletin aslı da bu karardan yararlanmalıdır. Anayasa Mahkemesi'nin bu durumu milletvekilleri ile sınırlı tutması kabul edilemez. Herkes için uygulanmalıdır. Milletvekili olsun olmasın benzeri ihlallere muhatap olanlar derhal serbest bırakılmalıdır. Yurttaşlar için değil sadece vekili için özgürlük istemek doğru olmaz. Yapılan yanlışlara son verilmeli ve Ergenekon, Balyoz gibi davalarda hukuka dönülmeli.
CHP mv. E. Ülker Tarhan: Tüm ihlaller için bağlayıcı
Verilen karar sadece milletvekilleri için değil bütün uzun tutuklular için de bağlayıcıdır. Anayasa Mahkemesi'nin son kararının gerekçesinde uzun tutukluluk ihlali yapıldığı kabul ediliyor. Verilen kararda seçilme hakkının ihlali başka bir deyişle yasama faaliyetini tutukluluk nedeniyle yerine getirememekten ihlal kararı verilmiştir. Muhtemelen uzun tutukluluk kararı nedeniyle bir ara formül bulmuştur. Bu hukuki değildir. Kararın gerekçesinde uzun tutukluluğa vurgu yapılması bu konudaki tüm ihlaller açısından mahkemeler bağlayıcıdır. Bu nedenle Özel Yetkili Mahkemeler dahil bütün yerel mahkemeler ellerindeki dosyaları inceleyip uzun tutukluluk ihlali sözkonusu olan tutukluları serbest bırakmalıdır. Bu Silivri'deki uzun tutukluluk ihlalleri için de Anadolu'nun herhangi bir cezaevindeki uzun tutukluluk ihlali için de geçerlidir.
İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal: Sadece tazminat ödemekle olmaz
Uzun tutukluluk milletvekili olunca farklı, milletvekili olmayınca farklı olmaz. Herkesin özgürlüğü aynı ölçüde değerlidir. Herkes için geçerli olması gereken bir karar. İlkesel karar olduğu için bütün mahkemelerin tüm sanıklar adına gözetmesi gerekiyor. Herkesin özgürlüğü aynı ölçüde kıymetlidir. Sadece Ergenekon, Balyoz gibi kamuoyuna mal olmuş davalar için de değil, bütün mahkemelerdeki yargılamalar bakımından geçerli olması gereken ilkesel bir karardır. Mahkemeler derhal bunun gereğini yapmalı. AYM'nin bu kararının gereğinin yerine getirilmemesi cezai sorumluluk doğurur. 5 bin TL tazminat öngörüldü. Özgürlüğün parasal bir karşılığı olamaz. Eğer bunun gereği yapılmayıp sadece tazminatla yetinilirse, çok çirkin bir şey doğacak. O zaman 'parası neyse veririz' biçimini alacak.
İP Genel Sekreteri Serhan Bolluk: AYM kararı kişiye özel değildir
Ergenekon tertibi çökmüş, tertipçiler birbirlerinin suçlarını ortaya dökmeye başlamışlardır. Tertibin çöktüğünü Anayasa Mahkemesi de kabul etti. Anayasa Mahkemesi'nin kararı kişiye özel değildir. Davanın ve hükmün bütününü kapsamaktadır. Şimdi öncelik, kapıların açılması ve istisnasız bütün Ergenekon tutsaklarının serbest bırakılmasıdır. Tertipçilere tavsiyemiz yasa dışılıkta direnmemeleri ve suçlarına yeni suç eklememeleridir.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive