Özgürlüğe adanan bir ömür: Nelson Mandela



'Güney Afrika Ulusunun Babası' efsanevi lider Nelson Mandela Johannesburg'da 95 yaşında hayata gözlerini yumdu. Hayatını ülkesinin özgürlüğüne adayan ve 27 yılını hapishanede harcayan "Ulusun Babası" Mandela'nın ölüm haberi herkesi yasa boğdu.

Transkei'lı bir avukat olan Mandela, vatana ihanet ve sabotaj suçlamalarıyla 1964 Haziranı'nda demir parmaklıklar arasına gönderilmiş ve müebbet hapse mahkûm edilmişti. Mandela 18 yılını, ağır işler için çalıştırıldığı Robben Adası'ndaki hapishanede, kalan yıllarınıysa Pollsmoor ve Victor Verster Hapishanelerinde geçirmişti.
Hükümet Mandela'ya defalarca erken tahliye teklifinde bulunduysa da, şartları ağır olduğu gerekçesiyle Mandela bunları her seferinde reddetmişti.
Apartheid rejiminin sonunu getirdi
Dünyanın en ünlü siyasi mahkûmu, 1990 yılında hapisten çıktığında 71 yaşındaydı. Serbest kaldıktan sonra Apartheid rejiminin ortadan kaldırılmasında öncü rol üstlenen Mandela, daha sonra, ülkenin ilk ırk ayrımı yapılmayan seçimlerinde aday olup, Güney Afrika'nın ilk siyahî lideri oldu. Kısaca anlattığımız bu hikâye, Nelson Mandela'nın, başına gelen onca kötülüğe rağmen hep sakin kalması ve sabırlı olması nedeniyle dünyada büyük yankı uyandırdı.

http://www.aydinlikgazete.com/mansetler/29763-ozgurluge-adanan-bir-omur-nelson-mandela.html

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive