Jandarma 'genel müdürlük' oluyor



AKP hükümeti, Jandarma'yı Türk Silahlı Kuvvetleri'nden tamamen koparıyor. Jandarma Genel Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir genel müdürlüğe dönüştürülüyor. İki generalin bunu protesto etmek amacıyla istifa ettikleri bildirildi


Hükümetin TSK'yı etkisizleştirme çabaları sürüyor. Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk gibi operasyonlarla TSK'da yaşanan tasfiye sonrası şimdi de yasal düzenlemeler gündemde. ABD'nin istediği TSK'nın yeniden yapılandırılması çalışmaları hız kazandı. Bu durum son MGK'dan sonra yapılan açıklamada da yer aldı. Bu arada, Jandarmanın TSK'dan tamamen kopartılması için çalışma yapıldığı ortaya çıktı. Aydınlık'ın edindiği bilgilere göre, Genelkurmay Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve İçişleri Bakanlığı da işin içinde. Yürütülen ortak çalışmalar hızlandırıldı. Karargahta çalışmalar son aşamaya gelmiş durumda. Hükümetin Jandarma Genel Komutanlığı'nı tamamen lağvedip İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir genel müdürlüğe dönüştürmeyi amaçladığı bildirildi.
Hükümet bir an önce çalışmayı tamamlamak isterken, Jandarma tarafının sık sık bürokratik engellemeler yaparak çalışmayı zamana yaymaya çalıştığı, çalışmalar sırasında zaman zaman sert tartışmalar ve gerginlikler yaşandığı öğrenildi.
Hükümete bağlı silahlı gücün sayısı arttırılıyor
Bu arada yapılan çalışmalar AB ile entegrasyon adı altında yürütülen ve sınır yönetim sisteminin AB'ye uyumlu hale getirilmesi olarak izah ediliyor. Ancak gelişmeleri yakından izleyenlere göre hesap başka. Jandarma etkisizleştirilecek ve 'kır polisi' olarak yeniden organize edilecek. Sınırlar ise mevzuatı yeniden hazırlanarak Sınır Muhafaza Genel Müdürlüğü'ne devredilecek. Sahil Güvenlik Komutanlığı da aynı plan dahilinde Sahil Muhafaza Genel Müdürlüğü'ne dönüştürülüp, İçişleri Bakanlığı'nın bir parçası haline gelecek. Plan, bütünüyle uygulamaya konduğunda, polis sayısına ilave olarak 200 bin kişi daha doğrudan hükümete bağlı silahlı güç haline getirilmiş olacak.
Hükümet baskı yaptı
Jandarma Genel Komutanlığı personelinin, yeni düzenlemeye şiddetle karşı çıktıkları ifade ediliyor. Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde, generalinden astsubayına kadar yeni düzenlemeye itirazlar gelirken, Hükümet bu konuda yasal düzenlemenin bir an önce yapılması için baskısını arttırdı.
Baskının artması iki generalin istifasını getirdi. Hükümet "çalışmayı hızlandırın ve sonuçlandırın" talimatı verirken, Tuğgeneraller Mehmet Tural ve Ünal Karaosmanoğlu'nun istifa ettiği haberi geldi. İstifalarının yapılmak istenen düzenlemeye tepki olduğu öne sürüldü. Konu ile ilgili olarak Aydınlık'a bilgi veren bir kaynak, "Jandarma Genel Komutanlığı'nda sıkıntı büyük. Kimse Jandarmayı bitirecek bu yasal düzenlemenin içinde olmak istemiyor. Jandarmayı bitiren kişi olmak istemiyor. Huzursuzluk hat safhada. Şimdi olay büyümesin diye istifa eden generallere iftira atmaya çalışıyorlar" dedi.
Kurumda yeni yasal düzenleme ile Jandarma'ya siyasetin sokulacağına ve Jandarma'nın da polisin durumuna düşürüleceğine vurgu yapılıyor. Jandarma'ya siyasetin sokulmasının ve iktidar müdahalelerinin çok ciddi sıkıntıları da beraberinde getireceği, Türkiye'nin kırsal alanına yayılmış jandarma birliklerindeki komutanların iktidar partisinin il ve ilçe örgütlerinin etkisine gireceği, yargı ve Emniyet'tekine benzer bir durumun ortaya çıkacağı ifade ediliyor.
Güler: Kıyafetlerini de değiştireceğiz
İçişleri Bakanı Muammer Güler, 1 Ekim günü TBMM'nin yeni yasama yılı açılış töreninde, Aydınlık muhabirinin sorusu üzerine, Jandarma ile ilgili hazırlıkları olduğunu belirtmiş ve "Jandarma'nın kıyafetini de değiştireceğiz. Bu konuda çalışmalarımız ve hazırlıklarımız devam ediyor" demişti.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive