'Yolsuzluk ve rüşvet' operasyonu ne anlama geliyor?


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca bu sabah 'yolsuzluk ve rüşvet iddiasıyla' ilgili yürütülen soruşturma kapsamında çeşitli adreslere operasyonlar başlatıldı. Şu ana kadar 20'den fazla kişinin gözaltına alındığı operasyon 3 ayrı soruşturmayı içeriyor.
Birinci soruşturma işadamı Aliağaolu'na, ikinci soruşturma Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile Muammer Güler'in oğlu Barış Güler, Zafer Çağlayan'ın oğlu Salih Kaan Çağlayan'a, üçüncü soruşturma ise işadamı Reza Sarrab ile Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın aralarında bulunduğu şahıslarla ilgili olduğu öğrenildi. Soruşturma kapsamında, Ali Ağaoğlu'nun da aralarında bulunduğu 20'den fazla kişi gözaltına alındı. Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu kapsamında Ankara' da 5 kişinin gözaltına alınarak İstanbul'a götürüldüğü bildirildi. Gözaltına alınanlar arasında Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, Ekonomi Bakanının Özel Kalem Müdürleri M.B.K ve O.K, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Danışmanı S.S Çevre Şehircilik Genel Müdürü M.A.K gözaltına alındı. Soruşturma Zekeriya Öz'ün sorumluluğunda Bakanların oğlunun da şüphelileri arasında bulunduğu soruşturmayı Ergenekon soruşturmasını başlatan ve daha sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili yapılan Zekeriya Öz ile ona bağlı olarak görev yapan savcı Celal Kara yürütüyor.
İkinci "7 Şubat"
Ankara kulislerinde bir süredir AKP Hükümeti'nce Fethullah Gülen Cemaati'ne ve bağlı kuruluşlara, şirketlere yönelik operasyonlar yapılacağı konuşuluyordu. Ancak tam tersi oldu ve Türkiye güne, Tayyip Erdoğan'ı ve AKP Hükümeti'ni zorda bırakacak bir operasyonla başladı. Bakanların çocukları ve danışmanlarının da operasyon kapsamında olması, akıllara 7 Şubat 2012'de KCK soruşturması kapsamında MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ifadeye çağrılmasını getirdi. Tayyip Erdoğan söz konusu operasyona büyük tepki göstermiş ve Hakan Fidan üzerinden kendisinin hedef alındığını televizyon ekranlarından açıklamıştı. Hakan Fidan, söz konusu operasyondan kurtarıldı ve Tayyip Erdoğan "devlet içinde devlet oldular" diye nitelediği Cemaat'in bürokrasideki ayaklarında temizlik başlattı. Önce Erdoğan'ın koruma ekibi, "Başbakan'ı dinlettiler" diyerek görevden alındı, ardından Emniyet İstihbarat'ın yönetimindeki Fethullahçı kadrolar başka yerlere yollandı. Ve en sonunda iş dersanelerin kapatılması tartışmasına kadar geldi.
Kavga, geri döndürülemez noktada
Eski Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz'ün yönetimindeki son operasyon, devlet içinde özellikle güvenlik kurumlarında çeşitli parsellere hakim olan Fethullah Gülen ve Tayyip Erdoğan arasındaki kavganın artık geri döndürülemez noktaya ulaştığının kanıtı olarak görülüyor. Emniyet teşkilatının bağlı olduğu İçişleri Bakanı'nın oğlunun, Polis tarafından hazırlanan ve Savcı'nın emriyle uygulamaya geçirilen bir soruşturmanın hedefi olması, "istediğiniz kadar temizlik yapın, bizim hala gücümüz var" mesajı olarak da niteleniyor. Ama daha önemlisi, kavganın daha fazla büyüyeceğinin işareti olarak görülüyor ve şu niteleme yapılıyor: Artık silahlar kınından çıktı taraflardan birisi yenilmeden yerine konulmayacak"!

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive