AKP'den İsrail'in üyeliğine sessiz onay



Türkiye, İsrail'in Birleşmiş Milletler'in New York'tan sonra Cenevre'deki Batı Avrupa ve Diğerleri Grubu'na (WEOG) üye olmasına sessiz sedasız onay verdi. Türkiye, 2 günlük sessizliğin ardından İsrail'in üyeliğine itiraz etmedi. BM kurumları ile uzun süredir sorunlu olan İsrail, Türkiye'nin tavrını sürecin normalleşmesi yönünde atılmış bir adım olarak görüyor. İsrail, 1 Ocak 2014'ten itibaren Cenevre'deki Batı Avrupa ve Diğerleri Grubu'nun toplantılarına katılacak.

Karar grup içinde oybirliği ile alınmasına karşın, İsrail ile Mavi Marmara'ya yönelik tazminat görüşmelerini askıda tutan Türkiye, sessizlik sürecinde İsrail'in üyeliğine itiraz etmedi. Sessizlik süreci Kasım ayı sonunda bitti. Türk diplomatik kaynaklar, "Bu grup yılda en fazla 8 defa toplanıyor. Zaten New York'ta da üyeler" değerlendirmesini yaptı.
İçeride 'hayır' dışarıda 'evet'
İsrail ile Türkiye arasında 2009 yılından bu yana kötü olan ve Mavi Marmara krizi ile doruğa tırmanan gerginliğe karşın AKP, İsrail'in uluslararası kurumlarda üyeliğine destek vermeye devam ediyor. İşte o destekler:
n Türkiye, İsrail'in 2010 yılında OECD üyeliğine onay verdi. Türkiye dahil 31 ülkenin yer aldığı OECD'de Filistin yönetiminin Türkiye'ye yaptığı çağrılara karşın, hükümet İsrail'in üyeliğini onayladı. Veto hakkını kullanmadı.
n 2012 yılı sonunda varılan mutabakat ile Türkiye, İsrail'in 2013 yılında NATO'nun askeri tatbikat ve faaliyetler dışındaki işbirliği mekanizmalarına katılmasına onay verdi. Anlaşma sayesinde Türkiye'nin de onayıyla İsrail NATO'nun ortak üyesi olarak ittifakın seminer ve çalışmalarına katıldı.
n Geçtiğimiz hafta da Dışişleri Bakanlığı Tayvan - Taipei Ofisi tarafından düzenlenen, "Atatürk'ü Anma Töreni"ne İsrail temsilcisi gönderdi. Yurtdışındaki temsilciliklerde ise İsrailli diplomatlarla temasların sürdüğü öğrenildi.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive