'Biz savaş istemiyoruz'



Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dört gün önce katıldığı canlı yayında Suriye'de savaşsız çözüme karşı çıkarken bugün yaptığı açıklamada "bize 'savaş istiyorlar' diyor. Biz savaş istemiyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kanada Dışişleri Bakanı John Baird ile İstanbul Condrad Otel'de bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından Davutoğlu ile Baird basın toplantısı düzenledi.
Bugünkü gazetelerde yer alan Halep'te El Kaide'li militanların yaptığı infaz fotoğrafları sorulunca Bakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve biz hükümet olarak değer odaklı bir dış politika ve yaklaşım sergiliyoruz. Bir yanlış iş, şu veya bu tarafça yapıldığında hiç bir şekilde sessiz kalmadık, o yanlış işe 'Yanlış' demekten de çekinmedik. Bugün gazetelerde gördüğümüz bazı resimler bizim perspektifimizde şiddetle kınanması gereken tablolardır. Hiç bir şekilde mazur gösterilemez. Bu noktada bizim herhangi bir şekilde çifte standart içinde olmamız söz konusu değildir. İnsanlık onuruna ve bu anlamda verilen mücadeleye gölge düşüren her türlü yanlış uygulamayı açıktan tenkit ederiz, kabul edilemez buluruz. Fakat onun yanında bu tür resimleri, buradan hareketle Suriye halkının haklı mücadelesine gölge düşürmeye çalışmak ve sanki bütün muhalifler böyle davranıyormuş gibi kanaat sergilemek Suriye rejiminin kimyasal silah kullanması dahil uyguladığı şiddeti mazur göstermeye çalışmak da bir propaganda taktiği olarak değerlendirilmelidir. Kesinlikle aşırı grupların uyguladığı bu yöntemlere karşı net bir tutum sergiliyoruz ve bunları kabul edilemez buluyoruz, kınıyoruz. Bunların tekrar etmemesi konusunda bütün Suriye'deki taraflara çağrıda bulunuyoruz. Fakat buradan hareketler kimse Suriye halkının ve masum Suriyeli sivillerin şu ana kadar yüzbinlercesinin ölümüne ve milyonlarcasının mülteci haline düşmesine sebep olan uygulamalara da bunlar mazeret teşkil etmez. Ülkemizde bulunan 500 bin Suriyeli kardeşimizin hepsi Suriye rejiminin baskısı dolayısıyla kaçmak zorunda kalanlardır" dedi.
'Biz savaş istemiyoruz'
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan BM Genel Kurulu'nda nelerin gündem olacağı sorulunca, "New York'ta her sene bir konu diğerlerine göre biraz daha öne çıkar. Bu sene de Suriye gündemin ana maddesini oluşturacak. Bütün toplantılarda bu konuları ele alacağız. Çünkü Suriye'de süregiden savaşın durdurulamamasının bedelini en fazla Suriye halı ve Türkiye gibi komşu ülkeler ödüyor. Şu ana kadar BM Güvenlik Konseyi'nde hiç bir karar çıkamamış olması aslında bütün bu son dönemde artan şiddetin en önemli sebeplerinden biridir. Eğer BM Güvenlik Konseyi vaktinde Suriye rejimine doğru mesajları göndermiş olsaydı belki şu anda ölen yüz bin kardeşimizin çoğu yaşıyor olacaktı. Kimyasal silah saldırısında ölen kardeşlerimiz kesinlikle yaşıyor olacaktı. Biz bu uluslararası gündemde BM'de bunları ele alacağız. Şu kanaat yanlıştır, maalesef Türkiye'de muhalefet de, Beşar Esad'ı kınayamayanlar da, şu anda sanki Türkiye veya bu savaşı durdurma çağrısında bulunanlar savaş istiyormuş gibi bir kanaati yaymak istiyorlar. Biz savaş istemiyoruz. Biz hiç bir dış müdahaleye de şimdiye kadar çağrıda bulunmadık. Ama ne diyoruz; savaş durdurulsun, şu anda bir savaş var. Biz burada bu basın toplantısını yaparken, rejim hava kuvvetleri Suriye'nin değişik yerlerini bombalıyor, onbinlerce insan sınırlarımıza veya başka bir ülkenin sınırlarına doğru hareket halinde, bir çok çocuk yetim kaldı, kadın dul kalıyor ve şu anda saldırılar devam ediyor. Şimdi sanki Suriye'de her şey güllük gülistanlık da savaş yeni başlayacakmış gibi bir tablo ile rejimin suçlarını örtmeye çalışmak rejimle işbirliği yapmaktır. Kimse hedef saptırmasın. Kimse bu konuda Türkiye'nin vicdanı tutumunu başka şekilde lanse etmeye çalışmasın. Herkesin öncelikli vazifesi bu vahşetin durdurmaktır. Biz bu vahşetin durdurulması çağrısında bulunmaya devam edeceğiz. BM'de temel çağrımız bu olacak. Bizim yaptığımız savaşa dur çağrısı ve böylesi katliamları sürdüren rejime de bir anlamda en net mesajla bunun durdurulması çağrısıdır. BM Genel Kurulu'nda da bütün temaslarımızda ana odak konusu bu olacaktır" diye konuştu.
Davutoğlu'ndan 'savaşsız çözüm'e tepki
Ahmet Davutoğlu, 10 Eylül'de Habertürk televizyonunda katıldığı "Eksen" programında Suriye'de 'savaşsız çözüm'e tepki göstermişti.
Davutoğlu, Rusya'nın devreye girmesiyle Esad'ın kimyasal silah denetimini kabul etmesin de şu şekilde değerlendirmişti:
"Bugün böyle kozmetik bir yöntemle eğer geçmişte uygulanan o büyük suçu unutturmak adına nerede olduğunun tespit edilmesi bile aylar alacak olan bir kimyasal silahlar envanterinin çıkarılması veya devri gibi konuyla zaman kazandırılmaya çalışılırsa, Beşşar Esed'in bundan sonraki katliamlarına yeşil ışık yakılmış olur. Bir şekilde uluslararası hukuk anlamında işlenmiş çok açık bir suç var. 1700 insan ki şu anda onlardan etkilenmiş insanların ölmesi devam ediyor. Dolayısıyla 1700 diye bilinen rakam her an, her gün artıyordur muhtemelen. Böyle bir katliam işlenmişse, bu katliamın mutlaka uluslararası hukuk nezdinde en net şekilde cezalandırılması bir zarurettir. Bir daha kimsenin böyle bir silah kullanmaması için de gerekli tepkinin ortaya konması da bir zarurettir."

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive